Kepentingan Kurikulum bagi Kanak-kanak dalam Prasekolah

June 08, 2023

Pendidikan pra-sekolah adalah peringkat penting dalam perkembangan kanak-kanak, di mana mereka mula belajar dan meneroka dunia di sekeliling mereka. Di Malaysia, sistem pendidikan pra-sekolah direka untuk memberikan asas yang kukuh bagi kanak-kanak sebelum mereka memasuki sekolah rendah. Kurikulum prasekolah (kurikulum prasekolah) memainkan peranan yang penting dalam proses ini.

Salah satu aspek utama kurikulum prasekolah adalah KSPK prasekolah, yang merujuk kepada “Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan”. Ini adalah kurikulum standard kebangsaan untuk pendidikan pra-sekolah di Malaysia, yang menetapkan hasil pembelajaran, matlamat, dan objektif bagi kanak-kanak berumur 4 hingga 6 tahun.

KSPK prasekolah direka untuk menyediakan pengalaman pembelajaran yang menyeluruh dan holistik bagi kanak-kanak, yang merangkumi pelbagai subjek dan kemahiran. Ini termasuk bahasa dan literasi, matematik, sains, studi sosial, pembangunan fizikal, seni kreatif, dan pembangunan sosial dan emosi.

Kepentingan KSPK prasekolah terletak pada keupayaannya untuk menyediakan asas yang kukuh bagi pembelajaran dan perkembangan kanak-kanak di masa hadapan. Dengan menyediakan pendekatan pembelajaran yang terstruktur dan konsisten, kurikulum ini membantu memastikan bahawa kanak-kanak membangunkan pelbagai kemahiran dan pengetahuan yang akan berguna sepanjang hidup mereka.

Selain itu, KSPK prasekolah membantu mempromosikan kasih sayang terhadap pembelajaran di kalangan kanak-kanak, dengan menjadikan pembelajaran menyeronokkan, menarik, dan interaktif. Melalui aktiviti bermain, kanak-kanak digalakkan untuk meneroka dan mengambil risiko, membangunkan kreativiti dan kemahiran penyelesaian masalah mereka.

Aspek penting lain KSPK prasekolah adalah fokusnya pada pembangunan sosial dan emosi. Dengan menyediakan peluang bagi kanak-kanak untuk berinteraksi dengan rakan sebaya, membina hubungan positif, dan membangunkan keyakinan diri, kurikulum ini membantu mempromosikan pembangunan sosial dan emosi yang sihat, yang penting untuk kejayaan di kemudian hari.

Secara keseluruhannya, KSPK prasekolah adalah komponen penting dalam pendidikan pra-sekolah di Malaysia, yang menyediakan asas yang kukuh bagi pembelajaran dan pembangunan kanak-kanak. Dengan memberi tumpuan kepada pelbagai subjek dan kemahiran, dan mempromosikan kasih sayang terhadap pembelajaran dan pembangunan sosial dan emosi yang sihat.

REGISTER BEFORE 15th DECEMBER 2022 TO ENJOY THE 2022 SCHOOL FEE!GENIUS AULAD RECEIVES PRESTIGIOUS MOTHERHOOD CHOICE AWARD FOR ISLAMIC EARLY CHILDHOOD EDUCATION